مسدودی کد ملی محکوم علیه

اپ وکیل سامانه جامع متون حقوقی، ارائه خدمات حقوقی به صورت آنلاین

مسدودی کد ملی محکوم علیه

۲ بازديد
 
شاید برایتان سوال پیش آمده که با مسدودی کد ملی متهم دقیقا چه اتفاقی می افتد؟
توجه داشته باشید که بسیاری از خدمات ارائه شده در جامعه با ارائه مشخصات نظیر کارت ملی از جانب متقاضی صورت میپذیرد. به عنوان مثال اشخاص برای دریافت خدمات عمومی در بانک ها، ادارات ثبت احوال، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، دفاتر اسناد رسمی، دفاتر پیشخوان دولت، دفاتر ازدواج و طلاق و غیره نیاز به تایید و احراز هویت دارند. این تایید و احراز هویت با ارائه مشخصات خصوصا کارت ملی صورت میپذیرد.
لذا در صورتی که کد ملی شخصی مسدود شده باشد ایشان با مراجعه به ادارات مذکور و ارائه کارت و کد ملی با پیام هایی نظیر ( مغایرت مشخصات سجلی با سامانه ثبت احوال ) و یا ( ممنوع الخدمات بودن دارنده کد ملی ) در سیستم مواجه میشوند.
در این موارد محکوم علیه یا متهم تا زمانی که نسبت به رفع مسدودی کد ملی اقدام ننماید از کلیه خدمات عمومی محروم خواهد بود.
ملاحظه میفرمایید که یکی از ابزار های قانونی تحت فشار گذاشتن محکوم علیه همین مسدودی کارت ملی ایشان میباشد. لذا در صورتی که محکوم له موفق به مسدود کردن کد ملی متهم شود ایشان را از دریافت کلیه خدمات عمومی محروم مینماید.
البته همانطور که گفته شد با مسدودی کارت ملی متهم صرفا تحت شرایط بسیار خاصی موافقت میگردد. لذا بسیاری از درخواست ها به دلیل عدم برخورداری از شرایط قانونی توسط مرجع مربوطه رد میشود.
 
 

موارد مسدودی کد ملی محکوم علیه
بر اساس ماده 18 دستورالعمل ساماندهی و تسریع در اجرای احکام مدنی مصوبه شماره 9000/108841/100 مورخ 1398/07/30 ریاست محترم قوه قضاییه، مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه‌ قضاییه مکلف گردیده که به منظور ساماندهی و تسریع اجرای احکام مدنی اقداماتی را انجام دهد.
در بند ح، ایجاد ظرفیت جهت ممنوع‌ الخدمات کردن و انسداد حساب محکومان مالی، موضوع مواد 17 و 19 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی پیش بینی شده است. این مورد در خصوص ارتقاء سامانه مدیریت پرونده قضایی (سمپ) مدنظر قرار گرفته است.
لازم به توضیح است که در واقع دستور العمل مذکور در خصوص ممنوع الخدمات نمودن اشخاص در دعاوی حقوقی مالی پیش بینی شد. اما در رویه محاکم محدوده استفاده و اجرای این دستور بسیار فراتر رفت و شکل گسترده تری به خود گرفت. چرا که اکثر مراجع قضایی مربوطه تفسیری موسع از این دستورالعمل داشته و مصادیق آن را گسترش میدهند.
 
موارد استفاده از مسدود کردن کارت ملی و ممنوع الخدماتی
۱- در اجرای احکام محاکم حقوقی یا مالی و در راستای اجرای قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب سال 1393.
۲- در کلیه دادسراها جهت تکمیل قرار تامین کیفری از سوی مقام قضایی.
۳- در اجرای احکام محاکم کیفری در خصوص محکومیت به مجازات و یا محکومیت های مالی محکوم علیه ( مانند دیه و یا استرداد مال ) توسط مقام قضایی مربوطه.
۴- در مواردی که تابعیت فرد مورد نظر مورد تردید بوده و یا به اصطلاح مشکوک الهویه باشد. این مورد ممکن است از سوی دادگاه و یا با اقدام مستقیم اداره ثبت احوال صورت گیرد.
۵- در کلیه بدهی های مالی اشخاص به دستگاه های قضایی اعم از اینکه جزای نقدی و یا وجه الکفاله باشد توسط اجرای احکام کیفری.
۶- در خصوص کلیه سرباز های فراری از خدمت به دستور دادسرای نظامی مربوطه.
 
روش های مسدودی کد ملی
به طور کلی روش های متفاوتی جهت مسدودی کارت ملی محکوم علیه وجود دارد. اصلی ترین و پرکاربرد ترین روش مسدود کردن کد ملی متهم، مراجعه شاکی به مرجع قضایی مربوطه میباشد. در واقع شاکی و یا خواهان ابتدا بایستی نسبت به اصل موضوع و پرونده اقامه دعوی نماید. چنانچه شاکی یا خواهان در اصل دعوی پیروز شود میتواند در مرحله بعد با توجه به شرایط پرونده و نظر قاضی اقدام به مسدود کردن کد ملی متهم بنماید. توجه داشته باشید که مراجع قضایی مربوطه معمولا در خصوص اشخاصی با بدهی های کلان اقدام به مسدود کردن کارت ملی مینمایند. لذا درخواست متقاضی از جهات مختلف بررسی میگردد و چنانچه شرایط قانونی وجود داشته باشد دادگاه دستورات لازم را به مراجع مربوطه ارسال مینماید. مرجع مربوطه نیز اقدام به مسدود کردن کارت ملی محکوم علیه خوتهد نمود.
 
آیا مسدود کردن کد ملی موجب توقیف اموال میشود؟
برخی گمان میکنند که با مسدود نمودن کد ملی محکوم علیه ب معنای توقیف کلیه اموال منقول و غیر و منقول و حساب های ایشان میباشد. این یک باور کاملا غلط است.
در واقع همانطور که گفته شد متقاضی با مسدود نمودن کد ملی صرفا محکوم علیه را از دریافت خدمات عمومی محروم مینماید. بنابراین محکوم له برای توقیف اموال محکوم علیه بایستی درخواستی متفاوت از درخواست مسدود نمودن کارت ملی به مرجع قضایی ارائه دهد.
به عبارت دیگر توقیف اموال و مسدودی کارت ملی دو درخواست متمایز از هم میباشند که نیاز به بررسی جداگانه داشته و در عمل نیز مراجع قضایی میتوانند تصمیمات متفاوتی در خصوص آن ها اتخاذ نمایند.
 
رفع مسدودی کد ملی
رفع مسدودیت کد ملی یک پروسه کاملا حقوقی و پیچیده به حساب می آید. در واقع برای رفع مسدودیت کارت ملی بایستی شرایط قانونی خاصی وجود داشته باشد. همچنین رفع مسدودی کد ملی فرآیندی زمان بر میباشد.
شاید برایتان سوال پیش آمده که مرجع صالح جهت رفع مسدودی کد ملی کدام است؟ در پاسخ بایستی گفت دادگاه صادر کننده حکم مسدودی کارت ملی. به عبارت ساده تر شخصی که کد ملی ایشان به هر دلیلی مسدود گردیده بایستی به دادگاهی که حکم مسدودیت کد ملی را صادر نموده مراجعه نماید. سپس مدارک و دلایل درخواست رفع مسدودی را ارائه داده و منتظر بررسی و تصمیم دادگاه بماند.
البته توجه داشته باشید که مرجع اصلی اجرای رای دادگاه در خصوص مسدود کردن کارت ملی و مضافا رفع اثر از آن سازمان ثبت احوال میباشد. بدین نحو که سازمان ثبت احوال با دریافت نامه قضایی ممهور به حکم دادگاه در خصوص مسدودیت کارت ملی و یا رفع اثر از مسدودیت اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
 
امتناع دادورز
ممکن است دادورز اجرای احکام به دلایل ناموجه از مسدود نمودن کارت ملی محکوم علیه خودداری نماید. در این صورت متقاضی میتواند به رئیس واحد اجرای احکام مراجعه نماید. چنانچه همچنان با مسدود کردن کارت ملی مخالفت شود محکوم له میتواند به دادگاه نخستین صادر کننده رای بدوی مراجعه نموده و پیگیری های لازم را انجام دهد.
 
مستند قانونی
همانطور که اشاره گردید مستند قانونی مسدود کردن کارت ملی بند ح از قسمت 1 در ماده 18 دستورالعمل ساماندهی و تسریع در اجرای احکام مدنی مصوبه شماره 9000/108841/100 مورخ 1398/07/30 ریاست محترم قوه قضاییه میباشد.
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.